Libanese wijnen!

Libanese wijnen!

donderdag 4 juli 2019

Libanon heeft een eeuwenoude historie op het gebied van wijn maken. De wijngaarden van Libanon zijn meer dan 5000 jaar oud en liggen verspreid op verschillende locaties in de Bekaa vallei. De bodem in de Bekaa vallei is rijk aan kalk en in combinatie met het droge en zonnige klimaat is dit een ideale plek om wijn te verbouwen.

Libanese smaak

Droge zomers, koele nachten en een lange rijpingsperiode zorgen voor gebalanceerde wijnen met een typische kruidigheid. Naast de drie inheemse druiven namelijk Obaideh, Merwah en Youssefi worden ook Franse druiven geteeld zoals: Cinsault, Carignan, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Cabernet Franc, Grenache, Syrah, Clairette.

Libanon kent vier wijnregio’s:

  • De Bekaa Valley is waarschijnlijk de bekendste wijnregio van Libanon. Het is ook in hoeveelheid het belangrijkste gebied. De bodem heeft een zeer hoog kalkaandel (80%). Ook hier een mediterraan klimaat met wijngaarden tussen 800-1.400m.
  • Noord (Batroun). Batroun heeft een mediterraan klimaat met zee-invloeden. De wijngaarden liggen op een hoogte tot 1.200m. Het verschil tussen dag- en nachttemperatuur is groot en dat komt de aroma-ontwikkeling van wijnen ten goede. Het warme weer en de verkoeling van de zee geeft een optimaal resultaat.
  • Mount Lebanon heeft een mediterraan klimaat met zee-invloeden. De wijngaarden liggen op een hoogte tot 1.300m. Ook hier geldt dat het warme weer en de verkoeling van de zee een optimaal resultaat geeft.
  • Zuid (Jezzire) met maar één wijnhuis dat zich hier gevestigd heeft, heeft een mediterraan klimaat met hete zomers en wijngaarden op 600-1.6700m.

Chateau Oumsiyat

Bij Fenicie schenken wij onder andere wijnen van het wijnhuis Chateau Oumsiyat. De familie Bou Sleiman van Chateau Oumsiyat, waarvan huidig eigenaar Joseph de 4e generatie vertegenwoordigd, heeft er alles aan gedaan de hedendaagse kennis in huis te halen en tegelijk tradities te respecteren. Passie en erfdom van vader op zoon is de lijfspreuk sinds 1950.

Nieuwsgierig geworden? Kom dan snel dineren bij Fenicie en geniet van onze wijnen in combinatie met onze culinaire keuken.

Wil je écht optimaal genieten van de Libanese keuken? Kies dan voor onze shared dining experience in combinatie met ons wijn arrangement! Zien we je snel bij Fenicie?

 


Terug

Laatste nieuws