Traditionele Libanese kruiden

Traditionele Libanese kruiden

dinsdag 19 maart 2019

Heb je het al gemerkt? De Libanese keuken is hot! Met ingrediënten zoals granaatappel, za’atar en sumak krijg je een ware smaak beleving. De Libanese keuken wordt door velen de beste keuken ter wereld genoemd en dat is niet voor niets. Het is een zeer gevarieerde keuken, rijk aan smaken, geuren en kleuren. Er worden traditionele kruiden gebruikt en een paar van de belangrijkste hebben we voor je geselecteerd. Lees je mee?

Za’atar

Het basisingrediënt van za’atar is een soort wilde oregano met de smaak van tijm én oregano. Mmm! Na het drogen van de kruiden wordt het fijngemalen en vermengd met sumak (gedroogde zure besjes) en sesamzaad. Za’atar is trouwens niet alleen de naam van de kruidenmix maar ook van het kruid zelf.

Het bijzondere kruidenmengsel wordt in verschillende Libanese gerechten verwerkt. Zo wordt het vermengd met olijfolie gebruikt als dip voor op brood, maar ook groenten, vis en vlees worden op smaak gebracht met de kruiden.

Tahin

Tahin is een pasta gemaakt van sesamzaad. Gerechten zoals hummus (kikkererwtenpuree) en baba Ghanoesh kunnen niet zonder tahin. Tahin wordt ook gebruikt als broodbeleg.

Sumak

Sumak is een mengsel van de verschillende rode besjes van de sumakplant. Voor de specerij worden de besjes gedroogd en vervolgens vermalen tot een grof poeder. De smaak is fris-zurig (bijna als citroen), maar dan nog aromatischer. Sumak is ook één van de hoofdbestanddelen voor za’atar.

Komijn

Komijn wordt vaak verward met karwij, dat ook wel wilde komijn wordt genoemd. De twee kruiden hebben niet alleen bijna dezelfde naam, ze ogen en smaken ook vrijwel hetzelfde: warm, kruidig en anijsachtig. Er is wel verschil: karwij smaakt dubbel zo sterk en is scherper, terwijl komijn wat bitterder is.

En een leuk weetje om aan je gasten aan tafel te vertellen: de Romeinen gebruikten het vaak in liefdesdrankjes, omdat ze ervan overtuigd waren dat deze specerij zorgde voor een trouwe partner.

Trek gekregen? Reserveer dan vandaag nog een tafel.  Zien we je snel?


Terug

Laatste nieuws